Spreekuur & Laboratorium

Geplaatst op

Ondanks dat het gisteravond laat was geworden was ik vanmorgen weer op tijd in het ziekenhuis. Gisterenavond was ik met een groep vrijwilligers naar een tradionele Afrikaanse avond geweest. Tijdens de avond heb ik veel Afrikaanse dansen gezien. Geweldig leuk om te zien hoe mensen hier leuk muziek maken en hier helemaal in opgaan. En wat een gevoel voor ritme hebben deze mensen, geweldig. 

Vanmorgen heb ik eerst meegekeken bij dr. Sandee. Een geweldige dokter, die veel passie heeft voor zijn werk. Iets wat niet van iedereen te zeggen is, helaas. Hij vindt het leuk om dingen uit te leggen en neemt de moeite om het Luganda voor mij te vertalen naar het Engels. 

Het schoolsysteem is anders ingedeeld. Je hebt de kindergarten, primaryschool en de secondaryschool hierna kan je naar de universiteit voor bijvoorbeeld een opleiding tot dokter. Hiervoor moet je heel veel geld neerleggen. De opleiding bestaat vooral uit het stampen van de feiten. Na de opleiding ben je algemeen dokter wat hier ook inhoudt dat je mag opereren. Van de week kwam er een dokter naar mij toe of ik nog connecties had in Nederland. Hij wilde graag contact met mij houden want hij ging er wel vanuit dat ik een specialistenopleidingsplek voor hem kon regelen op het gebied van Orthopedie. 

In het ziekenhuis heb je een dokterspost met een soort van spreekuur. Ik heb met het spreekuur meegekeken. Het was interessant om de verschillende patienten te zien binnenkomen. Ook wel weer heftig, ik denk dat minimaal 50% HIV positief was, ook hele kleine en jonge kinderen die nu al de gevolgen van HIV ondervinden.

Na het spreekuur heb ik op het laboratorium meegekeken. Het ziekenhuis heeft voor Afrikaanse begrippen een redelijk groot lab. Eerst heb ik vooral meegekeken met het bloedprikken, na het een aantal keer gezien te hebben heb ik onder begeleiding ook bloedgeprikt bij patienten. Heel erg leuk om te oefenen, in Nederland doe ik het wel maar niet zo vaak omdat het laboratorium vaak bloed komt afnemen bij klinische patienten. Het geeft altijd weer een kick als je het buisje vol ziet stromen met bloed. Voor een consult bij de dokter en voor bloedafname moet direct betaald worden. Als ik het goed zeg is een consult bij de dokter 5000 shilling en het bloedafnemen afhankelijk van welke parameters er gecontroleerd moeten worden. De labuitslagen worden handmatig overgenomen uit de systemen die het controleren en vervolgens via een Wordbestand getypt. Hierna krijgt de patient het labformulier weer mee om naar de dokter te brengen die vervolgens een plan opstelt. 

Na het controleren van het bloed heb ik meegekeken op de micrologieafdeling. Hier worden dingen op kweek gezet, zoals bijvoorbeeld urine om te zien welke bacterie erin zit om zo gericht een antibiotica hier op te starten. Volgens mij was deze hele afdeling een 'dierentuin' van bacterieen buiten de kweekpotjes om. Bizar!

Vanmiddag kwam Phiona me halen, ik moest mee naar een Afrikaans feest naast het ziekenhuis. Er werd een orthodox feest gehouden naast het ziekenhuis waarbij de bisschop van Uganda en een aantal politieke leiders aanwezig waren. Alle scholen van de wijk Namongoona hadden tradionele dansen ingestudeerd welke ze opvoerde voor de belangrijke mensen die aanwezig waren. Heel tof om de kinderen met muziek bezig te zien zijn. 

Vanmiddag na mijn thuiskomst ben ik nog lekker even de straat op gegaan met mijn camera. Je voelt je dan wel echt de 'MZUNGU' of rijke westerling maar goed ik moet jullie toch ook kunnen laten zien wat er dagelijks mijn netvlies binnenkomt :)!

Spreekuur & Laboratorium

Reacties

blog comments powered by Disqus