Boys Home

Geplaatst op

Vandaag had ik een dagje vrij dus heb ik vandaag kans gezien om een ander project te bezoeken. Vanmiddag ben ik samen met 3 andere vrijwilligers naar het Boys Home van Agape Ministries geweest. Een fantastische ervaring!

Agape Ministries zet zich in voor kansarme straatjongens uit Kampala. In de sloppenwijken wordt door middel van outreaches contact gelegd met straatkinderen. Zij krijgen een maaltijd aangeboden, hun wonden worden verzorgd en de sociaal werkers gaan in gesprek met de kinderen of bieden wat activiteiten aan. Op die manier leren ze de kinderen kennen. Kansrijke kinderen waarmee het contact goed loopt worden uitgenodigd in het drop-in centre. In Kampala leven grote aantallen kinderen op straat en Agape wil graag meer voor deze kinderen kunnen betekenen. 

Vanmiddag werden we rond half 2 opgehaald en naar het Boys Home gereden. Het Boys Home is een opvanghuis voor de straatjongeren. De jongens verblijven hier 24/7 en worden voorzien van (christelijk) onderwijs, voedsel, slaapplek en een veilige omgeving. Alle jongens hier zijn door hun familie niet meer geaccepteerd en op straat gezet. De jongens zijn tussen de 4 en 18 jaar. Het doel van dit huis is om de jongens weer te herenigen met hun families waarbij Agape sponsor blijft voor het schoolgeld. 

Na 15 minuten kwamen we aan bij een gate waar we werden begroeten door een 'uncle' van de jongens. Snel kwamen zo'n 20 jongens ons begroeten met een HIGH-FIVE zichtbaar blij dat we waren gekomen. Samen met de andere vrijwilligers hebben we eerst het spel 'springtouwen' gedaan. Hierna kwam de voetbal uit de kast en liepen we naar een soort van voetbalveldje, waar ik samen met de jongens heb gevoetbald! Heerlijk!

Wat mij opviel is dat de jongens zijn heel leuk met elkaar! Waar in Nederland vaak ruzie wordt gezocht tijdens een potje gaat het hier er een stuk gemoedelijker aan toe wat niet wegneemt dat ze uiterst fanatiek zijn! Wanneer er iemand pijn heeft wordt er door de hele groep voor degene gezorgd! Na het voetballen heb ik de ballonnen die ik had meegenomen uitgedeeld en hebben we er met elkaar een hoop plezier van gehad evenals de bellenblaas. Uiteraard leverde dit hele leuke foto's op! 

Na nog een aantal spelletjes was het weer tijd om op huis aan te gaan. Helaas was dit niet voor iedereen. In het Boys Home zijn een beperkt aantal plekken voor opvangkinderen. Niet iedereen kan opgevangen worden, helaas. Toen we de gate uitliepen zag ik hoe een jongen van ik schat hem 15 jaar weer de straat optrok. Zichtbaar zonder doel liep hij daar door de village op zoek naar een bezigheid en mogelijk een slaapplek voor vannacht?

Ik heb zoveel respect voor het project Agape. Het personeel zet zich in voor deze fantastische kinderen die een veilig thuis verdienen maar hier niet krijgen. Die verstoten zijn door hun familie. Hoeveel verdriet hebben deze jongens van nog geen 18 jaar al meegemaakt? Maar toch wat een kracht/energie/positiviteit gaat er uit van deze kinderen!

Vandaag heb ik pijnlijk moeten leren om dankbaar te zijn voor mijn fijne opvoeding, voor mijn omgeving, kans op onderwijs, mensen die onvoorwaardelijk van mij houden. Ik heb voor mijn gevoel niet veel voor deze jongens kunnen betekenen, maar deze vrienden hebben mij een geweldige middag gegeven!

Boys Home

Reacties

blog comments powered by Disqus