Een rustige dag in het ziekenhuis

Geplaatst op

Vandaag heb ik weer een dag in het ziekenhuis gewerkt. Ik moest om 09:00 uur aanwezig zijn, een fijne tijd als je bedenkt dat dit ook mijn vakantie is. Ik begon vandaag op de polikliniek voor HIV patienten. Hier worden de patienten met een HIV gezien en ingesteld op behandeling. De patienten krijgen gratis medicatie van de overheid. De meeste patienten kennen alleen Luganda, dus vanmorgen kon ik er weinig touw aan vast knopen waar het over ging.

Na de teabreak heb ik ‘mummy’ geholpen op de vaccinatie unit. Mummy is een oudere vrouw die door het personeel van het ziekenhuis ‘mummy’ wordt genoemd omdat ze allerlei zaken regelt in het ziekenhuis. Alle baby’s krijgen vaccinaties voor BCG, Polio en DTP. Ik heb de medicatie opgetrokken en administratieve taken gedaan.

Vandaag heb ik veel gesprekken met het personeel gevoerd. Ik moet er wel aan wennen om niet continue aan het werk te zijn. In Nederland zit je vrijwel geen moment stil in het ziekenhuis. In Uganda gaat alles zonder al teveel stress en wat vandaag niet lukt doen ze morgen wel. In Uganda is het hebben van familie er belangrijk, standaard krijg je de vraag te vertellen over je familie. Ook krijg je standaard de vraag of je getrouwd of single bent. Wanneer ik zeg dat ik single ben krijg ik de vraag of ik een cappuccino baby wil, want als dat zo is moet ik met ‘black women’ trouwen. En die ‘black women’ willen ze graag voor me uitzoeken haha!

Julian is een soort van secretaresse, als ik langs haar kantoor loop hoor ik altijd gospelmuziek naar buiten komen ondersteund door haar eigen stem. Ik vroeg haar een liedje voor mij te zingen, na enig twijfelen zong ze met een prachtige stem het liedje ‘On my knees’. Hierna liet ze mij haar playlist van nummers zien. Ik zag er het liedje ‘Still, hide me now’ er tussen staan, een liedje met een machtig mooie tekst. Ik liet haar de Nederlandse versie horen gezongen van de nieuwe cd van Soli Deo Gloria, haar mond viel open van verbazing en ze genoot van de manier waarop de Urker mannen het zongen. Ik liet haar het filmpje van ‘read your bible, pray every day’ welke ik opgenomen had van mijn kinderkoor zien. Ik vertelde over het kinderkoor en ze gaf aan dat de kinderen hier in de kerk op zondagschool ook leren zingen. Ze vroeg waarin ik geloofde, ik gaf aan dat ik een Christen ben. Ik vroeg haar of geloof belangrijk is in Uganda. Geloof is een must hier in Uganda. Veel mensen zijn hier christelijk.

Vandaag was er een speciale dag in het ziekenhuis. Vandaag werd namelijk het zonnepanelen en waterzuiveringssysteem opgeleverd. Dit was een grootse ceremonie waarbij heel veel mensen aanwezig waren. Omdat ze mijn fototoestel hadden gezien werd ik direct omgetoverd tot huisfotograaf en mocht ik foto’s maken. Het Holy Cross Mission Hospital is een orthodox ziekenhuis daarom werd er een orthodoxe ceremonie voorafgaand aan de oplevering gehouden. Erg leuk om mee te maken hoe dat hier gaat.

Na de cermonie was er een klein feest met een hapje en een drankje en hierna ging ik terug naar huis. Ik heb nu lekker weekend, waarin ik ga proberen bij te komen van de vele indrukken van de afgelopen week. Ik ben nu een week in Afrika en het voelt goed maar toch ben ik dankbaar dat mijn huis in Nederland staat. Maar wat maakte het verschil, dat ik een Nederlander ben en geen Afrikaan? Dat ik de gelegenheid krijg om te leren i.p.v. alleen maar hard te werken? Dat ik mijn eigen keuzes kan maken en daarin niet moet doen wat de anderen mij opdragen? Dat ik genoeg geld verdien om deze reis te kunnen maken (een Afrikaan zou 10 jaar moeten werken om alleen het ticket te betalen naar Amsterdam Schiphol). Ik ben blij dat ik hier mag en kan zijn om mijn helpende hand te kunnen bieden aan de prachtige mensen hier in Afrika.

Vandaag kreeg ik een berichtje van mijn bodabodadriver Desire die ik met jullie wil delen:

‘A bird asked a bee: “you work so hard to make honey but people steal it all. Don’t you feel sad?”. The bee replied: “No, they might have a way of stealing my honey but will never steal the art of making it!”. People may despise you, discourage or steal your ideas but they will never seperate you from the source of your blessings. Always stay close to God, and you will live to enjoy every good fruit in the land.’

Een rustige dag in het ziekenhuis Een rustige dag in het ziekenhuis Een rustige dag in het ziekenhuis Een rustige dag in het ziekenhuis Een rustige dag in het ziekenhuis

Reacties

blog comments powered by Disqus