Weekend

Geplaatst op

Ik was blij dat ik vrijdagmiddag kon zeggen dat ik weekend had. De vele indrukken van de afgelopen week hadden hun sporen nagelaten. Ik was erg vermoeid van alles wat ik gezien, gehoord en gevoeld had.

Ik heb heerlijk uitgeslapen en daarna de was gedaan, ja mensen ook ik kan dat. En niet met een wasmachine maar gewoon oldschool met de hand schrobben en wringen. Nadat de was gedroogd was, dat ging namelijk heel snel ben ik met een andere vrijwilliger naar de Oasis Mall gegaan op de boda. Hier hebben we heerlijk Westers geluncht J! Daarna hebben we boodschappen gedaan bij de supermarkt. Wie denkt dat ze in Afrika niet veel hebben in de supermarkt heeft het mis. De supermarkt is hier heel erg groot en ze hebben echt van alles! Het is wel een drama om de prijzen om te rekenen. 1 euro is gelijk aan ongeveer 3766 shilling, als omrekentrucje gebruik ik dus 11.000 shilling is 3 euro. Je moet goed nadenken over de prijzen want deze zijn heel anders dan in Nederland. Ik doe dan weliswaar niet vaak boodschappen in Nederland maar toch zijn sommige producten heel erg duur hier en andere juist heel goedkoop. Met een volle rugtas gingen we terug naar ons huis. We kochten eerst nog bij een marktkraampje naast ons huis wat groenten en fruit. Dit is vele male goedkoper dan in de supermarkt. Ik houd echt van de prijzen voor het fruit. Hier betaal je voor 2 mango’s 3000 shilling, voor 1 banaan 1000 shilling. Degene die mij het omgerekende bedrag naar euro’s weet de vertellen krijgt een banaan van mij. We gingen terug met 2 tassen vol fruit en groeten en waren 10000 shilling kwijt. In het huis aangekomen gingen we ons voorbereiden op een BBQ waar Inge (coordinator) ons voor had uitgenodigd. Ik heb, al zeg ik het zelf, heerlijke kouda pastasalade gemaakt met tonijn. Met onze chauffeur Charlie gingen we naar het huis van Inge, waar nog een aantal andere mensen waren met wie we een gezellige avond hadden.

Onderweg naar Inge genoot ik heerlijk van het Afrikaanse straatleven, op de boda zit je er midden in. Wanneer je in de auto zit heb je meer tijd om rustig rond te kijken en te genieten. Het is prachtig om te zien hoe mensen hun verse fruit langs de straat te koop aanbieden. Mensen die met levensgrote zakken op hun fiets hun weg zoeken door het drukke verkeer. Boda’s die afgeladen vol zijn. Er worden serieus ruiten van 4m*2m, zakken met fruit met afmetingen van 2m*1.5m, 3 autobanden, 5 personen, kippen, waterkannen, melkbussen en wat je nog meer kan verzinnen op de boda vervoerd. Prachtig om te zien, ik denk nog terug aan de tijd dat ik al moeite had tijdens mijn krantenwijk om 50 kranten normaal te kunnen vervoeren op mijn fiets, hier draaien ze hun hand niet om voor het 100 maal dubbele.  

Zoals ik al gezegd heb kom je overal boda’s tegen. Wat je ook overal tegenkomt zijn Matatu’s. Dit zijn taxibusjes en daar gaan niet de standaard 8-12 personen zoals in Nederland in. Soms zitten er wel 20 mensen zo’n busje. Hier in de stad hebben ze nog niet gehoord over roetfilters en APK keuringen volgens mij. Het blijkt normaal te zijn dat er achter een auto, vrachtwagen of bus een grote zwarte rookwolk hangt. Dit is niet het enige waar je longen wat moeite mee hebben, afval wordt hier langs de weg verbrandt wat zorgt voor dikke grijze rookwolken waar iedereen gewoon tussen loopt.

In de stad zijn verschillende craftmarket’s ik heb in de afgelopen week er een aantal bezocht. Op deze markten kan je leuke souvenirs kopen. Ze hebben hier echt hele leuke dingen. Ik heb mezelf een hele gave giraffe cadeau gedaan, het enige probleem is dat hij niet in mijn tas past dus nu hoop ik maar dat ik hem als gadget mee kan nemen in het vliegtuig. De giraffe is uit houtwerk gesneden en in fantastische kleuren geschilderd, hij krijgt als ik thuis ben een mooie plek naast m’n piano. Die ik toch wel stiekem een beetje mis J! Op de craftmarket heb je standaard het gevoel dat je opgelicht wordt. In Afrika is het gebruikelijk om af te dingen, iets wat ik in Nederland helemaal niet gewend ben. Je moet hier alles afdingen. Er waren diverse shops die dit formaat van giraffe verkocht de prijzen wisselde van 150.000 tot 40.000 shilling. Wanneer je wegloopt gaan soms de prijzen direct met 20.000 naar beneden, heel apart!

Morgen is het weer maandag en mag ik weer gaan werken in het ziekenhuis. Ik ben benieuwd wat voor spannende dingen deze week gaat brengen!

Weekend Weekend Weekend Weekend Weekend Weekend Weekend

Reacties

blog comments powered by Disqus