Zwangere vrouwen...

Geplaatst op

In het ziekenhuis zijn er vaste dagen voor patienten. De ene dag is er een vaccinatiedag en de andere dag is er een HIV test dag en gaan zo maar door. Vandaag heb ik gewerkt in de kliniek waar zwangere vrouwen op controle kwamen. 

Allereerst de administratie, wow wat een chaos is dat. Er is totaal niks geautomatiseerd dus alles wordt in boekwerken opgeschreven met de hand. Uiteraard is dit super foutgevoelig. Mijn ICT handen jeuken als ik dit allemaal zie. Er is hier zoveel te verbeteren en veiliger te maken door bijvoorbeeld alleen al een simpele database te maken. Desnoods met Excel of Access of een geavancheerd syteem van WiBo Design, haha! 

Wanneer een patient zich meldt worden standaard de bloeddruk en het gewicht gemeten. Overige parameters blijken niet belangrijk. Dit wordt opgeschreven in een boek en op een formulier die de patient zelf bijhoudt. In het boek wordt voor ieder bezoek van een patient een nieuwe rij aangemaakt en de naam van de patient opgeschreven en de leeftijd van de patient (dus geen geboortedatum). Straatnamen en adressen zijn er niet dus wordt alleen de wijk opgeschreven. Het telefoonnummer wordt in zulke krasletters opgeschreven dat als je iemand moet terugbellen het voor kan komen dat je eerst half Uganda aan de lijn hebt gehad voordat je de persoon hebt die je moet bellen. Dit alles wordt opgeschreven in dikke boekwerken. Voor het geval je iets terug moet zoeken, SUCCES :)! Na de verpleegkundige taken gaat de patient naar de dokter die een formulier verder invult en daarna worden de gegevens van het formulier overgeschreven in het grote boek.

Standaard krijgen de mensen bij het eerste bezoek een muskietennet van het ziekenhuis, voor bescherming tegen muskieten. Wat ik een hele goede interventie vind ter bescherming van het kiind en de moeder.

Vandaag heb ik wat verpleegkundige taken uitgevoerd en vooral me bezig gehouden met de papierwinkel. Dit is best frustrerend, ik weet vanuit mijn ICT achtergrond dat er met slechts enkele simpele stappen er zoveel werk en tijd bespaard kan worden. Ook kan er zoveel bereikt worden op het gebied van patientveiligheid. Maargoed ik ben in Afrika en ik respecteer hoe het ziekenhuis het allemaal voor elkaar krijgt. Het is roeien met de riemen die we hebben.

Vanmiddag heb ik met Andrew (een collega) en Maaike (vrijwilliger) het spelletje UNO gespeeld. Maaike heeft Andrew dit spel geleerd en het is geweldig leuk om dit met elkaar te spelen!

Zwangere vrouwen...

Reacties

blog comments powered by Disqus